Hautajaiset

Ilta on tullut Luojani, armias ole suojani. Anteeksi synnit antaen rauhalla siunaa Jeesuksen.

Läheisen ihmisen kuollessa suru varjostaa arjen. Myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Luopumisen hetkellä voimme jättää oman ja kuolleen läheisenkin elämän suurempiin käsiin. Jeesuksen sanoman kautta meillä on toivo jälleennäkemisestä.

Hautajaiset antavat tilan yhdessä suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen. Yhteisestä ajasta kiitollisena voidaan saattaa läheinen viimeiselle matkalle. Poisnukkunutta läheistä voi hyvästellä tutuin virsin ja raamatunkohdin. Yhteisessä rukouksessa pyydetään voimaa kaipaukseen ja suruun.

Somistebanneri, jossa peräkkäin erikokoisia punaisia palloja.

Hautajaisten järjestäminen Naantalin seurakunnassa

Naantalin seurakunnassa järjestetään siunaustilaisuuksia perjaintaisin ja lauantaisin. Perjantaisin siunausajat ovat klo 11 ja klo 14, lauantaisin klo 10 ja klo 13. Huom! kesälauantaisin klo 9.30 ja 12.30. Voit sopia siunaustilaisuuden ajankohdasta ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Kirkkoherranviraston yhteystiedot tästä linkistä. Kirkkoherranvirastossa voit sopia myös muistotilaisuuden tilavarauksesta.

Hautapaikasta sovitaan seurakuntayhtymän taloustoimistossa. Seurakuntayhtymän taloustoimiston yhteystiedot tästä linkistä. Myös paikalliset hautaustoimistot auttavat hautajaisten järjestämisessä.

Patsas, jossa enkeli nojaa hautakiveen. Kivessä lukee Olet ajatuksissa.

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta. 

Kuoleman jälkeen on toivoa

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Kirkon diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat monissa kriiseissä.

Apua elämän kriiseihin