Avioliittoon vihkiminen

Rakkaus on väkevämpi kuolemaa. Sitä eivät suuret vedetkään voi sammuttaa, sillä rakkaus on lahja Jumalan.

Kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä keskeistä on siunauksen pyytäminen. Vihittävät jättävät toinen toisensa ja yhteisen liittonsa Jumalan huolenpitoon. Ilmaistessaan tahtonsa rakastaa toinen toistaan vihittävät sitoutuvat avioliittoon ja siihen, että tekevät parhaansa, jotta kumpikin voisi olla siinä onnellinen.

Tekstibanneri, jossa lukee punaisella kaunokirjoituksella rakastan, rakastan, rakastan, rakastan.

Avioliittoon vihkiminen Naantalin seurakunnassa

Vihkipaikkana voi olla Naantalin tai Velkuan kirkko, seurakuntakeskuksen kappeli tai muu sopiva paikka, esim. koti. Naantalilaisille vihkikirkko on maksuton, ulkopaikkakuntalaisilta peritään  90 € vuokra. (Poikkeus ulkopaikkakuntalaiset pariskunnat, joilla joku vanhemmista on Naantalin, Rymättylän tai Merimaskun seurakunnan jäsen)

Vihkiajat

Vihkiajat Naantalin kirkossa
Lauantaisin klo 15, 16 ja 17. Naantalilaisille pareille kesä-elokuussa myös klo 14. Poikkeavat vihkiajat sovitaan erikseen kirkkoherran kanssa.

Vihkiaika Velkuan kirkossa
Lauantaisin klo 16.30.

Vihkiajan ja -paikan varaaminen

Vihkiaika ja -paikka varataan kirkkoherranvirastosta. Kirkkoherranviraston yhteystiedot löydät tästä linkistä. Myös avioliiton kuulutuksesta kirkossa ja lehdessä sovitaan kirkkoherranvirastossa.

Avioliiton esteiden tutkintaa tulee pyytää hyvissä ajoin, mielellään jo kuukautta ennen vihkipäivää. Esteiden tutkinta tehdään Turun alueellisessa keskusteristerissä. Tässä linkki sähköiseen lomakkeeseen.

Vihkiajan varaaminen kesälle 2023 Naantalin tai Velkuan kirkkoon

Ma 14.2.2022 klo 9 alkaen Naantalin kirkkoherranvirastosta puhelimitse 040 130 8300 tai paikan päällä Piispantie 2, 21100 Naantali ma-pe klo 9-13.

Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi 1.1.2019 alkaen. Katso tästä linkistä ohjeet.

Vihkipari pitää toisiaan kädestä kiinni. Heidän välissään on morsiuskimppu.

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Maistraatissa solmitulle avioliitolle voidaan pyytää siunausta evankelis-luterilaisen perinteen mukaisesti. Tilaisuus muistuttaa kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa, koska siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle. Avioliiton siunaaminen

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa

Lasialustan päällä vihkisormukset. Alustan alla sinisiä kukkia.