Hyppää sisältöön

Jumalanpalvelus kokoaa kristityt yhteen


Jumalanpalvelukset ja hartaudet ovat siirtynyt seurakunnan somekanaviin. 

Aamun Sana joka päivä klo 10 
Facebook, Instagram tai Kastettu kynä -blogi

Iltahartaus joka päivä klo 21
Nojatuolikirkko sunnuntaisin klo 10
Naantalin seurakunnan Facebook
tai Naantalin seurakunnan Youtube

TV:n ja radion hartausohjelmia keväällä 2020

 

Sunnuntaina vietetään messua tai jumalanpalvelusta, koska sunnuntai on kristittyjen pyhäpäivä. Vuosisatojen kuluessa pyhäpäivän viettämiseen on kehittynyt oma järjestyksensä ja eri kulttuureihin sopivat tapansa. Jossain kokoonnutaan sodan tai luonnonkatastrofin keskellä, jossakin vapaamuotoisesti, toisaalla taas upean katedraalin turvallisten muurien suojaan ja liturgisemmin. Kokoontumisten sisältö on kuitenkin kaikkialla maailmassa sama: rukoillaan tärkeiden asioiden puolesta, luetaan Raamattua, kuunnellaan opetusta ja nautitaan ehtoollista, yhteistä ateriaa.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa vietetään yleensä messua: jumalanpalvelusta, jossa on ehtoollinen ja sen kulku seuraa yhtenäistä rakennetta. Välillä messussa on erilaisia muuntuvia elementtejä esimerkiksi musiikkiesityksien muodossa tai toteuttamalla esirukous erilaisela tavalla.

Musiikilla on merkittävä rooli jumalanpalveluksissa. Musiikki luo tunnelmaa ja antaa mahdollisuuden osallistua jumalanpalvelukseen. Urut ovat perinteisesti olleet evankelis-luterilaisissa kirkoissa pääsoitin. Niin on edelleenkin aamumessun kohdalla. Muutaman viime vuosikymmenen aikana messun musiikki on monipuolistunut monin tavoin; varsinkin erilaisiin teemamessuihin virsien rinnalle on tullut uudenlaisia lauluja ja musiikin toteutuksessa voidaan käyttää lähes mitä soittimia tahansa.

 

Tervetuloa myös teemamessuihin

 

Vuoden mittaan Naantalin seurakunnassa on tarjolla myös erilaisia teemamessuja, kuten Kansanlaulukirkko, Tuomasmessu tai Taizémessu. Myös nojatuolikirkko ja Crosspoint ovat vapaamuotoisesti toteutettuja jumalanpalveluksia. Nuortenmessut ja perhemessut kuuluvat niin ikään seurakuntamme monimuotoiseen jumalanpalveluselämään.

Tervetuloa mukaan niin osallistumaan kuin yhdessä tekemään messuja! Jumalanpalveluksiin liittyvistä vapaaehtoistehtävistä saat lisätietoa kaikilta papeiltamme.