bigger text smaller text

Urut

Naantalin kirkon vuonna 1990 valmistuneet pääurut on rakentanut Kangasalan Urkurakentamo.
Urut ovat 36-äänikertaiset ja niiden soittimellisena mallina on ollut 1600-luvun hollantilainen urkuperinne.
Instrumentin musiikilliset ominaisuudet on suunniteltu rikkaan pohjoiseurooppalaisen urkumusiikin vaatimusten pohjalta.

Urkukaappin, joka on valmistettu tammesta, on sijoitettu kolme sormiopillistöä: pääpillistö (II sormio),
yläpillistö eli positiivi (I sormio) sekä rintapillistö (III sormio). Urkujen taakse sijoitettu jalkiopillistö on saanut oman, kirkon pääoven suuntaan aukeavan julkisivun.

Urkujen sointi on leveä, laulava ja intensiivinen. Kullakin pillistöllä on persoonallinen, muista poikkeava soinnillinen luonteensa. Soitin painaa noin 8,6 tonnia ja siinä on yhteensä 2310 pilliä. Urkujen
viritysjärjestelmä poikkeaa hieman tasavireisestä. Uruilla on tehty viisi levytystä sekä useita radionauhoituksia.