tulostus bigger text smaller text
Etusivu/Naantalin kirkko

Naantalin kirkon esitteet

Suomeksi
På svenskaIn english

Kirkon esineistö

Kirkon aukioloajat

Naantalin kirkko (Nunnakatu 2) on avoinna talviaikataulun mukaan keskiviikkoisin klo 12-14 ja sunnuntaisin klo 9-12.

Toukokuun puolivälistä elokuun puoleen väliin kirkko on avoinna yleisölle tiistaista sunnuntaihin klo 10-18.
Huom! Juhannusaattona  kirkko on suljettu.

Kirkolliset toimituksen aiheuttavat muutoksia vierailumahdollisuuksiin erityisesti perjantaisin ja viikonloppuisin. Myös kesäkuun alussa järjestettävät Naantalin Musiikkijuhlat rajoittavat kirkossa vierailua jonkin verran.

Opastukset
Kaikki opastukset Naantalin matkailun kautta, p. 435 9800 tai info@naantalinmatkailu.fi.

Naantalin kirkko

Naantalin keskiaikainen kivikirkko toimii Naantalin seurakunnan pääkirkkona. Naantalin seurakuntaan kuuluu myös Velkuan kirkko sekä Soinisissa sijaitseva Hakapellon kappeli. Naantalin seurakuntayhtymän alueella sijaitsevat myös Merimaskun ja Rymättylän kirkot.

Naantalin kirkossa vietetään messua tai sanajumalanpalvelusta joka sunnuntai/pyhäpäivä klo 10.

Kirkkoon pääsee pyörätuolilla. Kirkossa sisällä on wc-tilat. Inva-wc sijaitsee hautausmaan huoltorakennuksen yhteydessä.

P. 040 130 8370 / 040 130 8371
Sijainti kartalla.

Historia pähkinän kuoressa

Naantalin kirkko rakennettiin aikoinaan Ailostenniemellä sijainneen katolisen birgittalaisluostarin kirkoksi. Nykyään tämä ainoa luostarista jäljellä oleva rakennus on Turun tuomiokirkon jälkeen Suomen suurin keskiaikainen kirkko.

Naantalin birgittalaisluostarin rakennusluvan allekirjoitti Ruotsin kuningas Kristoffer Baijerilainen elokuun 23. päivänä 1443. Tätä päivämäärää pidetään Naantalin luostarin sekä Naantalin kaupungin perustamispäivänä.
Naantalin birgittalaisluostari, Vallis Gratiae - Armon laakso, vihittiin käyttöön vuonna 1462, ja se oli muiden birgittalaisluostareiden tapaan kaksoisluostari: nunnat ja munkit elivät omilla kivimuurien ympäröimillä alueillaan.

Uskonpuhdistuksen saavuttua Suomeen luostari lakkautettiin vuonna 1544 ja luostarielämä hiipui hiljalleen vuosisadan loppuun mennessä.

Naantalin kirkko on kivestä ja tiilestä rakennettu kolmilaivainen hallikirkko. Nykyisen tietämyksen mukaan sen on arveltu valmistuneen 1460 -80 -luvuilla. Kirkon erityispiirteisiin kuuluvat vihkiristien yhteyteen maalatut Kristuksen kasvokuvat.

Vuoden 1628 tulipalon yhteydessä kirkko vaurioitui pahoin. Suurin osa holveista onkin peräisin 1800-luvulta joskin ne noudattelevat keskiaikaista rakennustyyliä. Korkea kellotorni on valmistunut vuonna 1797.

Vuosina 1963-1965 toteutettiin laajamittainen kirkon restaurointi, jonka yhteydessä arkkitehti Olli Kestilän suunnitelman pohjalta kirkon sisätilat palautettiin pitkälti luostariaikaiseen muotoonsa sivulehtereitä myöten.

Vuosina 2011-2012 toteutettiin kirkon sisätilojen korjaus arkkitehti Virpi Tervosen johdolla.

Nykyään tämä vanha luostarikirkko palvelee Naantalin ev.-lut. seurakuntaa sen pääkirkkona. Vuodesta 1999 se on toiminut myös tiekirkkona.